Doof, nou en!

Job, Cohen burgemeester van Amsterdam:

“Deze documentaire zet je aan het denken. Hoe het is om doof te zijn. En hoe het is om bij zo’n kleine minderheidsgroep te horen. Maar ook dat doven niet allemaal hetzelfde zijn, dat ze een eigen identiteit hebben. En hoe je die eigenheid kan behouden terwijl je toch deelneemt in het gewone maatschappelijke leven.

Daarvoor zijn geen simpele oplossingen.” Doof, nou en! Is een documentaire over drie dove kinderen, Jascha, Marie en Bjorn, die het reguliere voortgezet onderwijs volgen. Hoe is het voor doven en horende kinderen om samen naar school te gaan? Is

integratie mogelijk en wenselijk? Het tweezijdig verhaal dat de documentaire vertelt, werpt impliciet een aantal vragen op: Wat betekent het voor een doof kind om in het reguliere onderwijs te integreren? Hoe is het voor horende kinderen om met dove leeftijdgenoten om te gaan? Is integratie wel mogelijk en wenselijk? Het is aan de kijker daarover na te denken.

Doof, nou en! is uitgezonden door de educatieve omroep RVU in 2004 en in 2007. Hij wordt in Nederland en erbuiten gebruikt in  voorlichting en discussies over integratie van doven in het reguliere onderwijs. In 2005 is de documentaire vertoond op een festival in Taiwan. In 2008 is de film in Taiwan uitgebracht met Chinese ondertiteling.

Credits
Regie :                            Ange Wieberdink
Research :                    Anja Hiddinga & Ange Wieberdink
Camera :                       Claire Pijman, Mies Rogmans & Brigit Hillenius
Geluid :                          Ludo Keeris
Montage :                     Jessica de Koning
Geluidsmontage:      Klink

mede mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van
Nationaal Revalidatie Fonds, Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind, Stichting Kinderpostzegels Nederland, VSB Fonds, Familiefonds van Dusseldorp, Stichting Fonds voor het Dove en Slechthorende Kind, M.A.O.C. Gravin van Bylandt Stichting.

De korte versie van deze documentaire Marie: Doof, nou en! is nu ook online te bekijken. Voor de versie met Engelse ondertiteling: Marie: Deaf, so what!

© ZieZo, 2004

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *