Gewoon doof

Gewoon doof is een documentaire over Jascha en Benjamin, twee jongens van twaalf jaar oud. Jascha is doof. Benjamin is zijn horende vriendje. Een deel van de week zitten zij bij elkaar in de laatste klas van een reguliere basisschool. Daarnaast bezoekt Jascha een speciale school voor dove kinderen.

Gewoon doof laat zien hoe Jascha zich beweegt in twee werelden, horend en doof. Van zijn vriendje Benjamin zien wij hoe hij de doofheid van Jascha beleeft. Opnamen op beide scholen en van situaties
uit het dagelijks leven van de kinderen schetsen een beeld van de eigen werelden, de raakvlakken daartussen, de problemen die er soms zijn en de oplossingen die gevonden worden (bijvoorbeeld door het gebruik van tolken).
Door inzet van een tolk gebarentaal in beeld, is de film geheel tweetalig (Nederlands en Nederlandse Gebarentaal).

Gewoon doof is de eerste documentaire van een drieluik over dove kinderen in het reguliere onderwijs. In Doof, nou en! Volgen we de kinderen verder in het voortgezet onderwijs. Herrie in mijn hoofd zijn vier ‘dofumentaires’ door de dove jongeren zelf gemaakt.

Gewoon doof is op het International Documentary Festival Amsterdam (IDFA) in 2000 in premiëre gegaan. Hij is door de educatieve omroep RVU op TV uitgezonden in 2001 en in 2007. Hij Gewoon doof is uitgebracht op VHS en DVD. Hij wordt in Nederland en erbuiten gebruikt in voorlichting en discussies over integratie van doven in het reguliere onderwijs.

Credits
Regie                                    : Leendert Pot
Concept en productie   : Ange Wieberdink & Anja Hiddinga
Camera                               : Brigit Hillenius
Geluid                                  : Fokke van Saane
Montage                             : Marina Bodbijl
Geluidsmontage             : Michel Schöpping

Filmduur: 40 minuten

mede mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van
Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, Nationaal Revalidatie Fonds, Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind, Stichting Kinderpostzegels Nederland, VSB Fonds, Familiefonds van Dusseldorp, Stichting Fonds voor het Dove en Slechthorende Kind, M A.O.C. Gravin van Bylandt Stichting, RVU educatieve omroep, Netland.

© ZieZo, 2000

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *