Ik neem je mee

Ik Neem Je Mee is een film van Ange Wieberdink & Naima Azough

Oscar van der Kroon (eindredacteur documentaires NTR) over Ik Neem Je Mee: ‘Een belangrijk document’

Ange Wieberdink & Naima Azough, de makers van deze ZieZo-film zijn genomineerd als “Ambassadeurs Verdraagzaamheid 2013”.
Deze benoeming wordt toegekend door het Paleis van de Verdraagzaamheid. De hele maand oktober kunnen mensen stemmen op de vijf kandidaten.
Stem op Naima en Ange! Als je het niet voor henzelf doet, doe het dan voor de emancipatie van gehandicapten en andere medenederlanders. Want dat is wat zij met hun film willen bereiken.
Om te stemmen klik hier:
Paleis van de Verdraagzaamheid.

Ik Neem Je Mee ging op 31 Mei in première. Twee moeders die in Marokko gefilmd zijn, kwamen speciaal uit Rabat voor de feestelijke presentatie. Op 8 & 14 juni zond de NTR de film uit op Nederland 2.

Onderaan deze pagina zijn links naar meer over de film, een bestelformulier en naar Uitzending Gemist, waar de hele film te zien is.

Over de film

‘Ik had spijt dat ik haar baarde. God vergeve me. Ik hield haar binnen, met de deur op slot,’ zegt de moeder van Neda.
‘We zijn blij met haar. Ik zie eigenlijk geen verschil met mijn andere kinderen. Ik ben trots op haar,’ zegt de vader van Manar.

Neda, Manar, Aya, Imad: allemaal kinderen met een beperking. Ze wonen in Marokko of in Nederland. Hun beperking is verstandelijk of fysiek. Maar dat is niet het grootste verschil tussen hen. Wel een belangrijk onderscheid: of ze over passende zorg en voorzieningen kunnen beschikken. Of dat het hen daaraan juist ontbreekt.

In de film neemt kinderarts Nordin Dahhan ons mee in de wereld van kinderen met een beperking, in Nederland en Marokko.
Anders dan misschien verwacht, zijn kinderen met een beperking niet altijd beter af in Nederland. Hier weten ouders vaak de weg naar de zorg niet en zijn soms niet mondig genoeg.
Het lijkt wel alsof ze sinds hun immigratie in een jetlag zijn blijven steken. Een kind met een beperking kan dan leiden tot isolement en zelfs tot werkloosheid en armoede.

In Marokko hebben ouders van kinderen met een beperking zich verenigd in ouderverenigingen. Zij trotseren allerlei weerstanden om opte komen voor het welzijn van hun kinderen.

Nordin Dahhan: ‘Met hun openhartigheid en strijdlust kunnen zij een voorbeeld zijn voor ouders in Nederland.’
Ook in Nederland zijn er mensen die het anders doen: ‘Als andere ouders dat zien, werkt dat gelukkig besmettelijk.’

Ik Neem Je Mee werpt licht op een probleem in de zorg dat vaak onzichtbaar blijft en dat moeilijk bespreekbaar is binnen de Marokkaanse gemeenschap in Nederland.

Ik Neem Je Mee

een film van Ange Wieberdink & Naima Azough

Credits
camera :                      Jet Homoet geluid : Ludo Keeris & Marjo Postma
montage :                   Jessica de Koning
vormgeving :             Harmine Louwe online : Jouke Dubel/Filmdoc

De productie van de film is mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van stichting Cordaan, Fonds Nuts-Ohra, Fonds Verstandelijk Gehandicapten, ’s Heeren Loo, NSGK, Revalidatiefonds, stichting Kinderpostzegels, stichting SPZ, stichting Samenleven, Unive-VGZ-IZA-Trias Zorgkantoren, VGN en de medewerking van ‘s Heeren Loo Zorggroep.

Ik Neem Je Mee is uitgebracht op DVD met keuze voor ondertiteling in Nederlands  (voor slechthorenden), Engels, Frans en
Arabisch of voice-over Berbers.

Klik hier voor meer reacties en artikelen in de pers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *